Dýňová polévka

© OLMA, a.s.
Zahřejte se naší podzimní polévkou!

 

Ingredience:

800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 karotka nastrouhaná nahrubo
1 lžíce kari koření (nebo méně)
1 lžička třtinového cukru
600 ml zeleninového vývaru
220 ml Smetany ke šlehání 33%
sůl a mletý pepř na dochucení
hrst opražených dýňových semínek
1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená
2 lžíce dýňového oleje na zakapání

V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápněte dýňovým olejem.