Borůvkové muffiny

© OLMA, a.s.
Naše muffiny z Čerstvého mléka 1,5% a Olomouckého másla si můžete udělat s jakýmkoliv sezóním ovocem!

Na 12 muffinů potřebujete:

250 g hladké mouky (na ovocné muffiny 200 g hladké a 50 g polohrubé)
100 g cukru 
2 lžičky prášku do pečení
špetka soli
vanilkový cukr
2 středně velká vejce
200 ml Čerstvého mléka 1,5% (nebo 200 g bílého Klasik jogurtu a trochu mléka)
85 g Olomouckého másla (rozpuštěného a zchladlého)

Tekuté ingredience v pokojové teplotě promíchejte dohromady, stačí vidličkou. V jiné míse smíchejte sypké ingredience, poté obě směsi dohromady.

Promíchejte lžící v těsto a naplňte formičky cca do 3/4. Doporučujeme plnit formičky do plna. Mají pak pěkné čepice. Nejdůležitější je konzistence těsta, tekutější těsto by vám mohlo příliš vyběhnout, nahoře se spojit (hlavně v teflonové formě) a ještě se přichytit na formu. Řiďte se raději instinktem a osobní zkušeností.

Těsto na muffiny je důležité nepřemíchat. 

Ovoce přidáváme nejprve do moučné směsi, aby se ovoce obalilo moukou. Neklesne tolik ke dnu košíčku. Na ovocné muffiny doporučujeme spíše teflonovou formu, kterou vymažte a vysypte moukou.        Těsto se na ně zbytečně nalepí. Pokud se obáváte poměru ovoce a těsta, těsto ovocem jen posypte. Je pak ale pravděpodobné, že na muffinech nevyskočí ona pověstná čepice.

Pečte při 180°C cca 20-25 minut.