Tvarohový koláč s mákem

Výborný tvarohový koláč na víkend!

Tvarohový koláč s mákem

Ingredience: 

  • 100 g Másla Olma nakrájeného na kostičky + na vymazání formy

  • 100 g mletých mandlí

  • 100 g hladké mouky

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 100g krupicového cukru

  • 1 velké vejce Na náplň 
  • 500 g Tvarohu měkkého Olma 

  • 2 velká vejce

  • 6 lžic Kysané smetany pochoutkové Olma

  • 50 g krupicového cukru

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 150 g máku (nemletého)

  • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu  

Postup:

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Všechny přísady na těsto kromě vejce smíchejte a udělejte drobenku. Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na hodinu do lednice. Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů. Pečte zhruba 25 minut. Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté. Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.