Dýňový krém

Zahřejte se naší podzimní polévkou!

Dýňový krém

Ingredience: 

  • 800 g dýně nakrájené na kostičky 
  • olivový olej 
  • 2 lžíce másla 
  • 1 cibule, jemně nakrájená 
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané 
  • 1 karotka nastrouhaná nahrubo 
  • 1 lžíce kari koření  
  • 1 lžička třtinového cukru 
  • 900 ml zeleninového vývaru    
  • kelímek Olma Klasik smetanový 
  • sůl a mletý pepř na dochucení 
  • nastrouhaný Parmazán 
  • opražená dýňová semínka 

Postup: 

Nakrájenou dýni dáme na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C cca 10 minut. Poté v hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibulku a česnek. Vsypeme dýni a asi 5 minut opékáme. Přidáme mrkev, poprášíme kari kořením a cukrem, osmahneme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku podáváme posypanou opraženými dýňovými semínky a nastrouhaným parmazánem.